{How-To} Glas Etsen


Ik vind het erg leuk om iets anders te geven dan een kant en klare kaart met geld erin. Ik ga dan ook altijd op zoek naar een persoonlijk cadeautje en als het even kan maak ik het graag zelf. Ik vind het zelf namelijk ook leuk om iets unieks en zelf gemaakt te krijgen. Betekend dat de gever er bewust tijd in heeft gestoken om mij blij te maken. Super toch!

Nu wilde ik een vriendin graag een uniek glas geven. Ze heeft een eigen bedrijf in hondenbenodigdheden, zoals speeltjes en snacks e.d. (een kijkje waard, hele leuke spullen!). Het bedrijf heet Macho Dog en dat wilde ik dan ook graag op een glas zetten.


Benodigdheden:
 • Glas
 • Stencil met het te etsen plaatje/tekst (bijvoorbeeld van vinyl).
 • Etscrème
 • Alcohol
 • Watjes
 • Kwast
 • Handschoenen
Op de foto staat nog een blokje. Ik dacht dat ik dat ging gebruiken, maar ik vond het toch niet handig. Die mag je dus weg denken :)

Voorbereiding
Aller eerst moet je beginnen met het opmeten van het glas. Je wil er natuurlijk voor zorgen dat de tekst of het plaatje er goed op past. Ik heb zelf een snijmachine die stencils kan maken, dus dat ging best handig. Wanneer je dit nu niet hebt kun je ook stencil sticker papier kopen en heel voorzichtig het plaatje of de tekst overtrekken en daarna uitsnijden.

Het glas etsen

Daarna maak je het glas schoon met alcohol. Dit is ervoor om te zorgen dat de etscrème goed pakt op het glas. De ets vreet een laagje van het glas weg waardoor je de afbeelding op het glas hebt staan. Dit is dus vaatwasser veilig (mits je glas zelf ook in de vaatwasser kan).

Plak daarna het stencil op het glas. Zorg ervoor dat hij recht zit. Raak het glas in het stencil niet meer aan. Deze moet zo schoon mogelijk blijven.

Vervolgens doe je de handschoenen aan, want de crème is zeer agressief. Met de kwast smeer je de crème op het glas, in het stencil. Wanneer het buiten het stencil komt vreet hij daar ook het glas weg, waardoor je vlekjes krijgt. Zorg dat er genoeg (lees: beter teveel dan te weinig) etscrème op zit.

Ik hou het glas in mijn hand vast en draai hem telkens rond. Ik hou hem goed in de gaten omdat de crème weg loopt. Dan kan ik met het kwastje op tijd de crème weghalen.

De etscrème heb ik er 4 minuten op laten zitten. Het kan natuurlijk langer, maar ik heb bij mij niet het idee of het echt een verschil zou maken.

Wanneer de 4 minuten voorbij zijn spoel je het glas af. Hou de handschoenen aan! Anders krijg je de crème op je handen en dat kun je het beste voorkomen. Niet alsof ze er meteen af zullen vallen, maar goed is het niet!

Wanneer de etscrème eraf is haal je ook het stencil vanaf. Was het glas dan goed af en je bent klaar!


 Het glas is erg lastig op de foto te zetten, maar met een roze achtergrond word alles leuker!
Liefs Puck4 opmerkingen:

 1. Het is goed te zien en het ziet er heel leuk uit.
  grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je! De ontvanger was er ook erg blij mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou hetzelfde willen doen met veiligheidsglas. Kun je dat ook etsen? Zou mooi zijn als je dit ook aanspreekt op je blog.

  BeantwoordenVerwijderen